Junction box styling 2014: We have the winners!

27.11.2014

Around 130 keen young artists, teachers and parents gathered at Moabit Combined Heat and Power (CHP) plant on Wednesday afternoon.

Around 130 keen young artists, teachers and parents gathered at Moabit Combined Heat and Power (CHP) plant on Wednesday afternoon. They waited excitedly for the winner of this year's "most creative junction box" competition to be announced. Ultimately, this was not just about recognising artistic performance, but also some extra income for the class kitty.

Gregor Hampel, Head of Grid Operations at Stromnetz Berlin GmbH, eventually broke the tension and revealed the jury's results: first prize went to Hauptmann-von-Köpenick elementary school, with the design "Energy supply for the future – it's an issue for the perch in the convertible too!" Runners up were the Wadzeck foundation in Steglitz with "Berlin's bridges: live current" and Reinicke-Fuchs elementary school with its "Energy tree of the future".

Winners of the junction box styling competition 2014

The winning design in the public prize: "Lightning balloon" by Ellef-Ringnes elementary school

"The decisions were extremely close this year," said Gregor Hampel. "What's more, we had almost double the number of entrants compared to 2013."

30 Berlin schools with a total of almost 750 pupils designed 380 junction boxes – more than ever before. 16 participating schools entered their designs into the competition. As in the previous year, pupils were assisted in the design process by the associations meredo e.V. and Helliwood media & education im fjs e.V.

As well as this award ceremony, in the past two weeks Berlin residents have had the chance to vote online for their favourite junction box design. The result was clear: 44 per cent of all votes went to "Lightning balloon" by Ellef-Ringnes elementary school. The class can look forward to a communal "culinary evening".

You can view the winning boxes here: Junction box styling 2014

New year, new designs: Stromnetz Berlin will continue its "junction box styling" project in 2015. Almost all spaces are already full.